Boliglåns­kalkulator: Finn ut hvor mye du kan låne

Hva vil du beregne?
%
Renteforslag
Totalpris
2 691 700 kr
Pris per måned
8972 kr

De fleste boliger finansieres ved hjelp av et boliglån. Dette er som regel den største investeringen man gjør i løpet av livet, og dermed også den største utgiftsposten i ens privatøkonomi. Betingelsene på boliglånet gir flere konsekvenser; med dagens boligpriser kan et kostbart boliglån føre til at privatøkonomien blir trangere enn den trenger å være, og man sitter igjen med følelsen av å bo seg i hjel. På den andre siden kan et rimelig boliglån bidra til en mer behagelig hverdag, og kanskje man endelig får pusset opp kjøkkenet, eller tatt den ferien man har drømt om. Det er med andre ord viktig å være bevisst på hvilke betingelser man har på lånet sitt.

Det er lurt å ha et finansieringsbevis på plass så tidlig som mulig, gjerne før du begynner å gå på visninger. Plutselig finner du drømmeboligen, og da er det smart å ha ordnet det praktiske allerede. Finansieringsbeviset er en bekreftelse på hvor mye du kan låne i banken. Det gir deg både kontroll på hvor langt du kan strekke deg i en budrunde, og samtidig er det en trygghet for selger. Det øker sjansen din for å få tilslag, hvis du har dette i orden. Dersom det er et jevnt løp mellom to budgivere, kan det hende selger velger å slå til på tilbudet fra den som har alle papirene på plass, framfor å vente på en som ikke har vært i kontakt med banken ennå.

Aller først bør man starte med å sette opp et budsjett. En hver husholdning har ulike økonomiske forutsetninger – antall familiemedlemmer, husstandsinntekt, gjeld, antall biler og så videre. Det er viktig å ha en god oversikt over egen økonomi, da dette setter rammene for størrelsen på boliglånet.

Når man skal ta opp boliglån for første gang, kan det være en god ide å starte prosessen med å benytte vår lånekalkulator for å finne ut hvor mye man kan låne. Her fyller man inn alle inntekter, gjeld og informasjon om husholdningen, for så å få frem det maksimale lånebeløpet man kan søke om via Penger.no. Akkurat som bankene, må også Penger.no bedømme hver kundes låneevne, og tilpasse det maksimale lånebeløpet etter dette.

Månedlige kostnader på boliglånet

Når man vet hvor mye man kan søke om, kan det være greit å sjekke hvor høye månedlige kostnader (avdrag + renter) man vil få på bakgrunn av boliglånet. Det gjøres også veldig enkelt via vår lånekalkulator. Her kan man i tillegg se på konsekvensen av ulike rentenivåer, og hvordan dette vil påvirke de månedlige kostnadene.

Sett deg også inn i hva slags type boliglån du bør ha. Kanskje trenger du noen avdragsfrie år når du har flyttet hjemmefra for første gang? Hvis ikke er det lurt å komme i gang med nedbetalingene umiddelbart. Du bør også undersøke om du skal gå for annuitets- eller serielån. I et annuitetslån er summen av renter og avdrag konstant i hele låneperioden, så fremt renten ikke endres. Et serielån er gunstigere, men da betaler du mer i starten, og så faller summen av renter og avdrag utover i perioden. Så lenge boliglånsrenten er lav, vil det ikke være så stor forskjell på de to betalingsmodellene.

Når man har gått gjennom disse prosessene og er trygg på hvor store månedlige kostnader man er i stand til å håndtere, samt sett på hvilke banker som kan være aktuelle, er det bare å søke om lån!

Oppdatert dokumentasjon for å få boliglån

Når du søker boliglån finnes det som regel et eget opplastingsfelt for dokumentasjon. Dokumentasjonen vil sendes videre til bankene du velger å sende lånesøknad til. Sending av slik informasjon går i sikre kanaler. Sørg for å få med all oppdatert dokumentasjon ved første forsendelse. Det sparer bankene for mye tid, og du blir belønnet med et raskere svar.

Dette bør du sende med:

1. Lønnsslipp

Lønnsslippen din forteller banken to ting:

a) Det bekrefter arbeidsforholdet ditt, og forteller banken hvem arbeidsgiveren din er.

b) Den forteller hva lønnen din er. Inntekten din er avgjørende for hvor mye du kan få i lån.

Hvor finner jeg lønnsslippen? De fleste får lønnslippene tilsendt på e-post fra arbeidsgiver. Sjekk e-postboksen din. Alternativt er den tilsendt i posten eller utdelt på jobb. Da kan du scanne den før innsendelse.

2. Selvangivelsen

Selvangivelsen gir banken en oversikt over økonomien din slik den var ved årsskiftet. Blant annet:

  • Årsinntekten din
  • Formue i bank, aksjefond og aksjer
  • Verdien på din nåværende bolig (hvis du har)
  • Lån på din nåværende bolig
  • Annen gjeld, som studiegjeld, kredittkortgjeld og eventuelle billån

NB: Merk at det er selvangivelsen som må sendes inn. Skatteoppgjøret har ikke all informasjonen banken trenger.

Hvor finner jeg selvangivelsen? Innlevert selvangivelse vil du alltid finne på Altinn.

3. Verdivurdering av bolig

Søker du om lån til en konkret bolig, sender du med boligens verdivurdering. Det viktigste er den tekniske dokumentasjonen (takst/boligsalgsrapport).

Hvor finner jeg dette? Du får utdelt teknisk informasjon på visning, men du kan alltid også laste det ned fra annonsen på Finn.no eller fra eiendomsmeglernes sider.

4. Annet?

I noen tilfeller trenger du å dokumentere andre utgifter og inntekter:

  • Bekreftelse på mottatt barnebidrag (skjermdump holder)
  • Bekreftelse på dobbel barnetrygd dersom man er enslig forsørger (skjermdump holder)
  • Leiekontrakt for å bekrefte skattefrie eller skattepliktige leieinntekter

Selvstendig næringsdrivende? Her må du sende med:

  • Siste næringsoppgave
  • Siste ligning
  • Selvangivelse

Lykke til med boliglånet!