Det som skiller kredittkort fra et vanlig bankkort er at du bruker bankens penger, ikke dine egne.
Til forsiden› Tips› Kredittkort› Hvordan fungerer kredittkort?
Kommersielt innhold

Hvordan fungerer kredittkort?

Det som skiller kredittkort fra et vanlig bankkort er at du bruker bankens penger, ikke dine egne.

Sist oppdatert: 18.1.2024

Tidligere ble kredittkort sett på som risikabelt, men i dagens samfunn kan det være ganske smart å ha et kredittkort. Selv forbrukerøkonomer anbefaler det. Kortet gir deg bedre sikkerhet sammenlignet med bankkort og kontanter. Det er spesielt nyttig når du skal netthandle, reise, eller betale regninger som haster og depositum.

Når du bruker et kredittkort, låner du penger fra banken din. På denne måten kan du betale for noe, selv om du ikke har nok penger på brukskonto. Er det noe som er risikabelt med kredittkort nå lenger da? Ja, du må være nøye med å betale tilbake innen gitte frister. Hvis ikke kan det fort bli dyrt.

Hva er kredittgrense?

Når du bestiller et kredittkort vil banken sette en kredittgrense for deg. Kredittgrense er den maksimale summen av penger du kan bruke med et kredittkort. Dette blir fastsatt av banken basert på faktorer som:

 • Inntekt
 • Kredittscore
 • Eksisterende gjeld
 • Økonomisk historikk

Hvis du har en kredittgrense på 20 000 kroner, har du 20 000 ledig kreditt på kredittkortet. Det vil si at du kan bruke opptil 20 000 kroner. Fakturaen kommer i etterkant. Da kan du velge mellom å tilbakebetale beløpet i sin helhet eller dele det opp i mindre avdrag.

Rentefri periode ved bruk av kredittkort

De fleste kredittkort tilbyr en periode hvor du ikke må betale renter, kjent som rentefri periode. Dette betyr at du kan låne penger uten å måtte betale ekstra kostnader i en bestemt tidsramme. Vanligvis varer den rentefrie perioden mellom 30 og 60 dager.

Dersom du benytter deg av et kredittkort og tilbakebetaler hele beløpet innen forfallsdato, vil du ikke pådra deg noen rentekostnader. Dette skyldes at du holder deg innenfor den rentefrie perioden.

Hva er effektiv rente?

Effektiv rente på et kredittkort er den totale kostnaden ved å låne penger gjennom kortet ditt, inkludert renter og eventuelle andre gebyrer. Den viser deg hvor mye det faktisk koster å bruke kreditten på årsbasis. Når du sammenligner kredittkort, er det viktig å se på den effektive renten.

Vær oppmerksom på rentekostnader

Banken krever en minimumsbetaling hver måned, men det anbefales å betale hele beløpet for å unngå rentekostnader. Hvis du venter så lenge at det kommer rentekostnader, må du betale tilbake mer enn det du har lånt. Det er viktig å være oppmerksom på rentesatsene, da disse vil variere. Den eksakte rentesatsen avhenger av hvilket kredittkort du bruker.

Fordeler med kredittkort

Det finnes flere gode grunner til hvorfor mange skaffer seg kredittkort. Her er fem fordeler:

 • Økonomisk trygghet og oversikt: Når du bruker kredittkort oppgir du ikke kontaktinformasjon til bankkontoen din. Slik kan du holde bankkontoen din trygg. I tillegg får du god økonomisk oversikt, spesielt hvis du har kort for ulike formål - som for eksempel utlegg på jobb eller reise.
 • Forbrukerbeskyttelse: Kredittkort gir deg økonomisk beskyttelse ved netthandel, svindel eller feil på varer. Kredittselskapet tar støyten, og bankkontoen din forblir uberørt.
 • Forsikringer inkludert: Gratis reiseforsikring, beskyttelse ved kansellerte flyreiser, skade på leiebil, og andre kjøpsforsikringer følger ofte med kredittkort.
 • Rask tilgang: Kredittkort gir deg tilgang til en viss sum med penger uansett. Dette er bra ved uforutsette behov eller tap av bankkort.
 • Fordeler, bonuser og rabatter: Kredittkort kan ha gode fordeler, rabatter, og cashback. Hvis du bruker det fornuftig kan du faktisk tjene litt på det.

Ulemper med kredittkort

Selv om kredittkort har mange fordeler, er det også viktig å være oppmerksom på potensielle ulemper:

 • Høyrentelån: Hvis du ikke betaler tilbake i tide, påløper høye rentekostnader, og gjelden kan raskt bli vanskelig å håndtere.
 • Fare for overforbruk: Kredittkortet gir deg en følelse av å ha mer penger enn du faktisk har. Da er det er lett å falle for fristelsen til å handle mer enn du egentlig har råd til. Pass på at du ikke bruker mer enn du kan tilbakebetale.
 • Gebyrer og avgifter: Noen kredittkort kan ha årlige gebyrer, forsinkelsesgebyrer, og andre kostnader som sammen vil koste litt.
 • Påvirkning av kredittscore: Misbruk eller manglende betaling kan påvirke kredittscoren din negativt, noe som kan ha konsekvenser for fremtidig låneevne.
 • Uttak av kredittkort: Å ta ut penger på kredittkort er dyrt på grunn av høye gebyrer og øyeblikkelige rentekostnader. Det er bedre å unngå det med mindre det er absolutt nødvendig.

For å maksimere fordelene og minimere ulempene, er det viktig å bruke kredittkortet ansvarlig og være oppmerksom på betingelsene og vilkårene som følger med kortet ditt.

Hva er forskjellen på kredittkort og bankkort?

Å vite forskjellen mellom kreditt- og bankkort er viktig for å ta gode økonomiske valg. Kredittkort lar deg låne penger opp til en fastsatt grense, mens bankkortet er koblet direkte til kontoen din, der du bruker egne midler. Bankkort har en begrenset saldo, og transaksjoner avvises hvis det ikke er nok penger.

Kredittkort tillater overskridelse av grensen, men medfører ekstra kostnader. Bruk av kredittkort kan påvirke kredittscoren din positivt ved ansvarlig betaling og negativt ved manglende betaling. Et bankkort vil vanligvis ikke påvirke kredittscoren, da de ikke involverer lån eller kreditt.

Hvilket kredittkort burde du velge?

Her kan du finne det beste kredittkortet for deg. I samarbeid med Dine Penger har vi skapt en scoremodell for å evaluere fordelene og ulempene ved ulike kredittkort. Velg hvilke fordeler som er viktige for deg, og sammenlign de ulike kredittkortene.